Your address will show here +12 34 56 78

Vă prezentăm, mai jos, o sinteză a activităților inițiate de rețeaua Culture Action Europe, care urmăresc atragerea atenției decidenților politici asupra problemelor cu care se confruntă cultura, în criza actuală și asupra importanței culturii în context european și a viitorului culturii în țările europene.

VIITORUL EUROPEI ESTE O EUROPĂ A CULTURII

SCRISOAREA CULTURE EUROPE, CU OCAZIA ZILEI EUROPEI


Astăzi este Ziua Europei. Pe 9 mai, cu 70 de ani în urmă, Robert Schuman a pus bazele a ceea ce cunoaștem, astăzi, ca fiind Uniunea Europeană. ”Europa nu va apărea dintr-o dată și după un singur plan. Ea se va construi prin realizări concrete care vor crea, în primul rând, o solidaritate de facto”. Solidaritatea la care se referea Shumann a fost un leitmotiv care a adus comunitatea europeană din stadiul de pact pentru un interes economic comun față de oțel și cărbune, la o casă cu milioane de oameni, legați între ei printr-un proiect comun. Uniunea Europeană și-a creat baza pe cultura împărtășită, iar aceasta a fost puterea Europei. Cultura este fundația proiectului comun al Europei; ea ne ține împreună și ne dă sensul de apartenență. Cultura și artele sunt elemente esențiale pentru construirea unei societăți reziliente, sănătoase, unite.
Pandemia globală prin care trecem ne deschide o fereastră de oportunitate pentru a ne opri puțin și a reflecta. În ce Europă vrem să trăim după ce se va încheia această criză ? Suntem pregătiți să regândim aspirațiile noastre colective și individuale, în ceea ce privește comunitățile noastre și bunurile noastre comune ? Suntem pregătiți să acționăm pentru a opri, împreună, schimbarea climatică și să recunoaștem rolul culturii în dezvoltarea durabilă ? Dacă ar trebui să ne imaginăm colectiv viitorul, suntem pregătiți să o luăm de la capăt, începând cu cultura ? În aceste timpuri complicate, este nevoie să creăm o cultură a solidarității, înăuntrul și în jurul Europei, care să nu lase pe nimeni în urmă.
Remaining together in time of crisis

CULTURA, ÎN CENTRUL UNUI PLAN DE REVENIRE PENTRU EUROPA
Practicile culturale aduc inspirație prin poetica și reflecția, inerente, prin acțiunile și propunerile de a regândi lumea și relația noastră cu ea. Experiența sectorului creativ în diagnosticarea, comunicarea, provocarea convivialității și activităților participative în spațiile publice este perfect potrivită pentru a genera conștientizare colectivă și acțiune.

Intr-un articol publicat aici, KEA European Affairs pune problema nevoii de a oferi artiștilor și agenților culturali posibilitatea de a imagina o ieșire din această criză.

Sectoarele culturale și creative sunt printre cele mai greu lovite de criza Covid-19. Conform estimărilor preliminare realizate de Eurostat, în jur de 8.4 milioane de persoane care lucrează în aceste domenii în întreaga Europă sunt afectate de această criză. Într-un sector caracterizat de independență, de slujbe free-lance și intermitență, combinate cu o protecție socială insuficientă sau inexistentă, pierderea veniturilor pentru câteva luni înseamnă o amenințare directă și imediată a existenței artiștilor, performerilor și a operatorilor culturali.

Suportul Uniunii Europene pentru cultură și artă este crucial, în aceste zile, putând să susțină cooperarea și solidaritatea sectorului cultural European ca întreg. Orice pas înapoi în această direcție, poate amenința proiectul comun pe care îl celebrăm astăzi.
Asigurarea unui plan ambițios de Finanțare Multianuală(Multiannual Financial Framework) în Uniunea Europeană este o prioritate urgentă.
Este nevoie să insistăm pentru așezarea culturii în centrul propunerilor MFF prin îmbunătățirea următorului program Europa Creativă, dublându-i bugetul și, având în vedere că programul nu acoperă toate nevoile sectorului, să oferim un loc principal culturii, printre celelalte programe, cu cel puțin 1% din bugetul total, alocat culturii. Culture Action Europe a publicat o poziție cu recomandări specifice pentru actanții politici, aici:

poziție pentru bugetul post coronavirus 

SUSȚINEREA CULTURII SOLIDARITĂȚII, DIVERSITĂȚII ȘI CORECTITUDINII
Solidaritatea este o valoare, o aspirație, o sensibilitate; este simțită de europeni, dezbătută de europeni și este motivația politicilor. Criza Covid-19 pune solidaritatea europeană sub lupă: starea de urgență instalată la nivel local și național a forțat guvernele să redirecționeze resursele pentru a face față celor mai urgente nevoi ale oamenilor și a lăsat puțin spațiu pentru problemele la scară europeană.
Pentru a atinge adevărata unitate în diversitate a Europei și pentru a ne putea imagina un viitor comun, trebuie să acționăm împreună-instituții europene, guverne, lucrători culturali și cetățeni-prin identificarea unor noi și imaginative moduri de a merge mai departe. O nouă cultură a solidarității trebuie să fie susținută, alimentată pe termen lung, și după încheierea acestei crize. Într-o declarație comună, Fundația Culturală Europeană și CAE invită Parlamentul European, Comisia Europeană și Statele Membre să recunoască sectoarele culturale și creative ca parte integrantă din planul de revenire al Europei.

Europa pe care vrem să o sărbătorim astăzi este liberă, diversă și egală.

Libertatea de expresie este un drept fundamental și o valoare europeană pe care o prețuim. Dar lumea artelor și culturii a devenit un câmp de bătaie a ideilor, tehnologieilor și a unei lumi din ce în ce mai populiste și polarizate. Aceasta este direcția globală și, din păcate, nici Europa nu mai face excepție. Un alt document publicat de Culture Action Europe(CAE) pune problema unei componente a proiectului european. Erodarea libertății artistice riscă să erodeze proiectul european, ca întreg.

Aici, puteți citi documentul CAE despre libertatea artistică.

“Protecting artistic freedom as a European value”.

S-au spus multe în perioada acestei crize, despre rolul fundamental pe care cultura îl joacă în a construi societăți sănătoase, reziliente și corecte. Conceptul de sustenabilitate este bazat pe o paradigmă cu trei piloni: economic, de mediu și social. Acestui concept îi lipsește al patrulea pilon cultural. Cultura trebuie să fie un pilon cu drepturi depline, aflat în relație de egalitate cu celelalte trei dimensiuni ale sustenabilități, pentru contribuția pe care o aduce creării poveștilor colective și a susținerii diversității. Pentru abilitatea de a vindeca și consolida comunitățile și a promova diversitatea. Într-o lume care se confruntă cu o criză mondială este nevoie să ne gândim la construcția societăților noastre de mâine. Cultura este răspunsul la această nevoie. Împreună cu alte șapte rețele, Culture Action Europe cheamă guvernele și toți factorii de decizie să recunoască, încorporeze și susțină îngrijorările culturii în fața planificării unei reveniri, după criza Covid-19.

Cu ocazia Zilei Europei, 9 mai 2020, European Cultural Foundation propune o serie de evenimente pe care le puteți urmări on-line:

www.europeday.eu

%d blogeri au apreciat: