Your address will show here +12 34 56 78

Acasa Forumuri Întrebări / Răspunsuri privind proiectul Cultura Alternativă Accesul artistilor plastici independenti la expozitii in Galeriile de Stat

Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • #6636

  In Romania actuala participarea la expozitiile plastice, vizuale, este conditionata de faptul ca artistul trebuie sa aiba o Facultate de Arte, sa fie membru in Uniunea Artietilor Plastici, sau sa fie artist naiv, participant la activitatile expozitionale nationale… Contrar tuturor Drepturilor Omului, artistii care nu indeplinesc aceste conditii impuse tacit de sistemul cultural, sunt eliminati in procent de peste 99% din activitatea expozitionala oficiala din Romania. Din pacate in prezent artistii independenti sunt denigrati, ca fiind amatori, fara a fi nici cea mai mica incercare de a se discuta deschis si valoric participarea acestora in expozitii oficiale, sponsorizate de Stat si in spatii ale Statului.
  In conditiile in care Romania face parte din Europa, unde artistii sunt pur si simplu artisti, nefiind conditionati de factori decizionali politizati, ca la noi in tara, se ridica problema realizarii unei culturi reale universale, cu participarea tuturor artistilor, nu doar a celor ce fac obiectul oficialitatilor culturale politizate.
  Ca atare In Statutul Artistului ar trebui sa avem:
  1. Artistul este independent de studiile sale, de apartenenta sau nu la Uniunile de Arta favorizate si exclusiviste, de factorii decizionali politici… Artistul este doar un creator si studiile de specialitate ii confera doar accesul la o anumita categorie de informatii si perfectionare, acestea nefiind fundamentale, in concretizarea artei sale.
  2. Toti artistii trebuie sa aiba acces la fenomenul cultural national si european, fara restrictii de orice natura.
  3. Statul, prin Sistemul Cultural oficial va promova egal si fara exceptii artistii, indiferent de studii si apartenenta la organizatii exclusiviste.
  4. Statul are menirea de a crea conditiile necesare desfasurarii activitatilor artistice si culturale: Muzee, Galerii de Arta, Presa de Arta si Cultura, fara a se implica in ierarhizarea artistilor pe oricare motive preferate, care ar discrimina pe unii membrii din societatea creatorilor.
  5. Valoarea artistica nu este stabilita de sistemul cultural, care este politizat, ci de intreaga societate nationala si europeana. De regula piata de arta are un mare cuvint in aceasta directie, numarul de lucrari aflate in diverse colectii particulare si oficiale, mesajul operelor de arta fiind evident prioritar…
  6. Condamnarea artistilor emanati de sistemele politizate, cand pretind mentinerea exclusivismului in arte.
  7. Eliminarea din concursurile de arta a artistilor angajati pe bani in actiunile expozitionale respective, acesta fiind un conflict de interese.
  8. Acordarea de facilitati financiare firmelor particulare si de Stat care promoveaza in spatii proprii si inchiriate manifestari expozitionale…

Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
 • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.